Toemis boontjes

Met sperziebonen kun je alle kanten uit: van Hollandse kost tot Indonesische toemis boontjes en alles er tussenin. Vers of diepvries is allebei mogelijk in dit recept. Maar ik kan je verklappen dat de diepvries bonen je werk – en dus tijd – zullen schelen. En dat is na een werkdag best prettig!

Serveer de toemis boontjes bijvoorbeeld met (zilvervlies)rijst en een lekkere tempeh sate!

Blender of vijzel

Het zit natuurlijk tussen mijn oren, maar op de een of andere manier lijkt het toch altijd lekkerder te zijn als je met een vijzel in de weer gaat. Misschien omdat ‘vijzelen’ een beetje therapeutisch werkt en je daardoor het gevoel hebt dat je wat meer liefde in je eten stopt. Maar het kan ook komen door mijn liefde voor vijzels.

Vijzels hebben een ontzettende aantrekkingskracht op mij. Ik heb – wat je noemt – een “vijzel-tic”, op de een of andere manier moet ik ze altijd zien, voelen en het liefst ook hebben. Gelukkig kan ik mezelf in de hand houden en heb ik er maar vier (geloof ik). 

Vijzels van graniet en marmer hebben mijn voorkeur. In gebruik dan, want qua uiterlijk vind ik alles wel prachtig. 

Heb je niet zo veel tijd en zin dan kun je prima je blender of keukenmachine gebruiken natuurlijk.

toemis boontjes

Trassi vervangen

Trassi is een zeer sterkriekende garnalenpasta en een onmisbaar ingrediënt in de Indonesische keuken. En helaas niet plantaardig. Je kunt er voor kiezen om het geheel achterwege te laten, maar je zou ook kunnen kiezen voor taotjo. Dat is een gefermenteerde bonenpasta. Het is niet hetzelfde natuurlijk, maar geeft wel een ‘typische’ smaak aan het gerecht. Taotjo is te vinden bij de meeste Oriëntaalse supermarkten.

Recept toemis boontjes

toemis boontjes

Toemis boontjes

Deze kruidige sperziebonen zijn heerlijk en doen het heel goed als onderdeel van een rijsttafel. Wanneer je dit eet als bijgerecht kunnen er natuurlijk meer mensen van eten dan de 2-3 personen die ik hier onder vermeld.
Kook: 35 minuten
Porties (aanpasbaar):2 – 3 personen

Ook nodig

Ingrediënten

  • 450 gram sperziebonen, vers of diepvries
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • zout
  • 1 tl laos
  • ½ tl taotjo
  • 2 tl sambal oelek of meer
  • 2 handjes kerstomaatjes
  • 1 tl ketjap manis
  • 1 tl gula djawa of bruine suiker
  • 2 blaadjes salam
  • 200 ml groentebouillon van een ½ bouillonblokje
  • 1 rode peper

Instructies

  • Indien je diepvries boontjes hebt kun je deze stap overslaan: dop de boontjes en kook ze beetgaar. Gooi ze in een vergiet en spoel ze af onder koud water. Straks gaan ze namelijk nog weer een keer in de pan en ze moeten niet te slap worden natuurlijk.
  • Snijd de ui in stukken en wrijf deze samen met de knoflook, zout, laos, taotjo en sambal in de vijzel tot een pasta. Geen zin in de vijzel? Gebruik dan een staafmixer, blender of keukenmachine.
  • Fruit de boemboe op niet al te hoog vuur, een minuut of drie, tezamen met de salam blaadjes.
  • Voeg nu de bouillon, ketjap en gula djawa toe. Meng dit goed, zodat de gula djawa ook goed is opgenomen. Snijd ondertussen de peper in dunne ringetjes – verwijder de zaadlijst en zaadjes om het minder pittig te maken.
  • Voeg de boontjes en peper toe aan de pan en laat het geheel nog even pruttelen en een beetje inkoken. Het gerecht moet vooral niet droog zijn, maar het moet ook geen soep worden.
  • Snijd ondertussen de cherry tomaatjes in vieren en voeg ze nu toe. Schep het geheel nog een paar keer om en serveer.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

[ dit recept verscheen voor het eerst in april 2017 en is volledig herschreven ]

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

KokenKoken

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie